
Unge med psykiske diagnoser:
Udfordringer og støtte på Herlufbo
At få en psykisk diagnose som ung kan føles utrygt og ensomt. Mange unge oplever usikkerhed, stigmatisering og skam - det kan være svært at passe ind eller forklare sine udfordringer til andre. Ifølge Social- og Boligstyrelsen oplever omkring hver femte dansker på et tidspunkt at have "ondt i livet", og ungdomsårene er især en sårbar periode. Men husk: du er ikke alene . SIND Ungdom understreger, at ingen unge skal stå alene med psykisk sygdom eller sårbarhed. På Herlufbo møder du forståelse, fællesskab og støtte fra personer, der ved, hvad du går igennem.
Hvad kan Herlufbo tilbyde?
Herlufbo er et botilbud for unge mellem 16 og 35 år med udfordringer indenfor Autismespektrum Forstyrrelse, emotionelle udfordringer, angst, tvangspræget adfærd m.fl. Vi tilbyder 11 selvstændige lejligheder i København, hvor du bor i et almindeligt boligmiljø med støtte til hverdagen. Her lærer du færdigheder til at klare hverdagen - fra madlavning og rengøring til digital selvbetjening og beskæftigelse - med hjælp fra vores pædagoger og det fællesskab, vi skaber sammen. Målet er at give dig råd og redskaber til et mere selvstændigt liv i trygge rammer.
Ressource-fokuseret pædagogik (KRAP)
Herlufbo benytter KRAP-metoden - Kognitiv, Ressourcefokuseret og Anerkendende Pædagogik. Det betyder, at vi fokuserer på dine styrker, ressourcer og personlige mål. Vi arbejder anerkendende med, at du får indflydelse på egen udvikling. KRAP hjælper dig med øget livskvalitet, selvbestemmelse og indflydelse, så du aktivt deltager i dagligdagen og samfundet. Vi støtter dig i at udvikle praktiske færdigheder (som rengøring, egenomsorg og kommunikation) og mestringsstrategier, så du kan håndtere nye og udfordrende situationer. Gennem denne struktur og støtte er målet altid, at du oplever større selvtillid, mestring og håb for fremtiden.
Dagligdag mestring og botræning
I hverdagen får du målrettet botræning, hvor du sammen med personale træner almindelige gøremål. Det kan være at planlægge indkøb, lave mad fra bunden, tøjvask eller at bruge offentlige apps og selvbetjeningsløsninger. Mange oplever, at faste rutiner og forudsigelighed gør hverdagen nemmere - særligt for beboere med autisme. Derfor bruger vi også TEACCH-metoden: en struktureret, visuel tilgang, der skaber tryghed og ro i hverdagen.
Praktisk støtte
Herlufbo tilbyder mange former for støtte, så du kan trives i din bolig og hverdag. Vores tilbud inkluderer blandt andet:
-
Egen bolig med støtte: Du bor i egen lejlighed, men kan få hjælp i det omfang, du har brug for, så du lærer at klare dig selv - trin for trin.
-
Bo-træning: Vi øver praktiske opgaver sammen med dig (f.eks. madlavning, rengøring, økonomistyring), så du bliver mere selvhjulpen og får gode rutiner.
-
Ledsagelse: Vi kan følge med til vigtige møder - fx. hos lægen, psykolog, jobcenter og/eller kommunen - så du føler dig tryg og husker aftaler.
-
Medicinhåndtering: Få hjælp til at strukturere din medicin og behandling. Vi kan hjælpe med at dosere og kan støtte dig i samarbejde og koordinering med læge/psykiater.
-
Kontakt til offentlige instanser: Vejledning og hjælp til at kontakte myndigheder, forstå breve eller søge om støtteforanstaltninger mv.
-
Uddannelse og jobstøtte: Vi støtter dig i at udforske uddannelsesmuligheder eller arbejde. Det kan være praktikaftaler, kontakt til UU-vejleder, hjælp til CV eller jobsøgning. Mange beboere har glæde af vores beskæftigelsesrettede indsats, som hjælper med praktik og netværk.
-
Sociale fællesskaber og netværk: Gennem sociale aktiviteter, fællesspisninger og kontakt til lokale klubber og netværkstilbud hjælper vi dig med at skabe venskaber. Vi introducerer dig til relevante fællesskaber, så du ikke føler dig isoleret.
Håb og selvstændighed
Hos Herlufbo får du ikke kun støtte - du oplever også fællesskab, omsorg og troen på, at du kan mestre dit liv. Med tid og hjælp fra vores uddannede personale vokser din selvtillid, og du får værktøjer til at møde fremtiden. Som KRAP beskriver det, arbejder vi hele tiden hen imod, at den enkelte unge opnår en selvstændig og meningsfuld tilværelse. Selvom vejen kan være lang, får du her et solidt fundament af støtte, trygge rammer og en gruppe af engagerede voksne, der ved, hvor store forandringer kan ske - også for dig.
Kort sagt:
At være ung med en psykisk diagnose kan være svært, men støtten findes. På Herlufbo møder du varme, forståelse og professionel hjælp, så du kan finde håb, fællesskab og redskaber til et selvstændigt liv. Vi tror på dig - ingen unge skal stå alene med psykisk sårbarhed.